Typer av VPN-tunnelprotokoll

Det finns många typer av VPN tunnel som erbjuder olika nivåer av säkerhet och andra funktioner. De vanligaste tunnelprotokollen i VPN-branschen är PPTP, L2TP/IPSec, SSTP och OpenVPN. Låt oss ta en närmare titt på dem.

  1. PPTP

Peka på punkt tunnelprotokoll (PPTP) är en av de äldsta protokoll som fortfarande används av VPNS.se idag. PPTP har utvecklats av Microsoft och släppts med Windows 95 och krypterar dina data i paket och skickar dem via en tunnel som skapas över nätverksanslutningen.

PPTP är ett av de enklaste protokollen att konfigurera, vilket kräver att endast ett användarnamn, lösenord och serveradress ansluter till servern. Det är en av de snabbaste VPN-protokollpå grund av dess låga krypteringsnivå.

Så hittar du den bästa VPN-tjänsten – VPNS.se

Även om den har snabba anslutningshastigheter gör den låga krypteringsnivån PPTP till ett av de minst säkra protokoll som du kan använda för att skydda dina data. Med kända sårbarheter som går så långt tillbaka som 1998, och avsaknaden av stark kryptering, du vill undvika att använda detta protokoll om du behöver solid online säkerhet och anonymitet – myndigheter och myndigheter som NSA har kunnat äventyra protokolletkryptering.

  1. L2TP/IPSec

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) används tillsammans med IPSec (Internet Protocol Security) för att skapa ett säkrare tunnelprotokoll än PPTP. L2TP kapslar in data, men är inte tillräckligt krypterad förrän IPSec sveper in data igen med sin egen kryptering för att skapa två lager kryptering, vilket säkrar sekretessen för datapaketen som går genom tunneln.

L2TP/IPSec tillhandahåller Kryptering med AES-256 bitar, en av de mest avancerade krypteringsstandarderna som kan implementeras. Denna dubbla inkapsling gör det dock lite långsammare än PPTP. Det kan också kämpa med att kringgå restriktiva brandväggar eftersom den använder fasta portar, vilket gör VPN-anslutningar med L2TP lättare att blockera. L2TP/IPSec är ändå ett mycket populärt protokoll med tanke på den höga säkerhetsnivå det ger.

  1. SSTP

Secure Socket Tunneling Protocol, som är namngivet efter dess förmåga att transportera internetdata via Secure Sockets Layer eller SSL, stöds internt i Windows, vilket gör det enkelt för Windows-användare att ställa in just det här protokollet. SSL gör internetdata går igenom SSTP mycket säker, och eftersom den port den använder inte är fast, är det mindre sannolikt att kämpa med brandväggar än L2TP.

SSL används också tillsammans med TLS (Transport Layer Security) i dina webbläsare för att lägga till ett lager på den webbplats du besöker för att skapa en säker anslutning till enheten. Du kan se detta implementeras när webbplatsen du besöker börjar med “https” istället för “http”.

Som ett Windows-baserat tunnelprotokoll är SSTP inte tillgängligt på något annat operativsystem och har inte granskats oberoende av potentiella bakdörrar i protokollet.

  1. OpenVPN

Spara det bästa för sista, vi har OpenVPN, en relativt nyligen öppen källkod tunnelprotokoll som använder AES 256-bitars kryptering för att skydda datapaket. Eftersom protokollet är öppen källkod granskas koden noggrant och regelbundet av säkerhetscommunityn, som ständigt letar efter potentiella säkerhetsbrister.

Protokollet kan konfigureras på Windows, Mac, Android och iOS, även om programvara från tredje part krävs för att konfigurera protokollet, och protokollet kan vara svårt att konfigurera. Efter konfigurationen ger Dock OpenVPN ett starkt och brett utbud av kryptografiska algoritmer som gör det möjligt för användare att hålla sina internetdata säkra och till och med kringgå brandväggar med snabba anslutningshastigheter.